Puhdistamolle jäähdytys- ja LTO-ratkaisu VRV-kolmiputkijärjestelmällä

Puhdistamo Real Foods Oy:n 2500 m2:n tuotantolaitoksen paineilmakompressorin valtava hukkalämmön tuotto varastoidaan ja käytetään energiatehokkaasti yhtiön varastohallin lämmitykseen. Hallia viilennetään kesällä samalla ratkaisulla. Toteutimme Puhdistamon lämmön talteenotto- ja jäähdytysratkaisun VRV-kolmiputkijärjestelmän avulla. 

Puhdistamo valmistaa Lempäälän tuotantotiloissaan mm. ravintolisiä, vitamiineja ja superfoodeja.

Tuotteiden valmistuksessa käytetään paineilmaa kapselikoneisiin, nostimiin sekä kuljettimiin. Tuotannon kasvaessa tarve tehokkaammalle paineilmakompressorille tuli ajankohtaiseksi ja se vaati uuden jäähdytys- ja LTO-ratkaisun.
 
– Ensin lisäsimme pienempien kompressorien määrää, mutta niiden tuotto ei lopulta riittänyt tuotannon tarpeisiin. Nykyiseen isoon kompressoriin siirryttäessä konehuoneen lämpötila nousi aluksi niin korkeaksi, että palohälyttimet pärähtivät toistuvasti päälle pelkän lämmön nousun takia, kertoo Puhdistamon kiinteistöstä ja tuotantolaitteista vastaava Mikko Järvenpää.

Uudessa ratkaisussa jäähdytysyksikkö jäähdyttää paineilmakompressoria. Lämpöenergia käytetään suuren varastohallin lämmitykseen, ja prosessi käännetään kesällä viilennykseksi. Esillä oli aluksi muitakin vaihtoehtoja.

Paineilmakompressori, jonka lämpöenergia käytetään varastohallin lämmitykseen. Prosessi käännetään kesällä viilennykseksi. Kompressorin ääressä Puhdistamon kiinteistöstä ja tuotantolaitteista vastaava Mikko Järvenpää.

Hukkalämmön siirto kaukolämpöverkkoon kariutui

Ensimmäinen ajatus oli, että kompressorin tuottama hukkalämpö siirrettäisiin kaukolämpöverkkoon, mutta ratkaisu osoittautui haastavaksi toteuttaa. Toiseksi ajateltiin varastoida kesän hukkalämpö maalämpökaivoihin mutta niiden kustannustaso oli Puhdistamon tarpeessa satoja tuhansia euroja Mikko Järvenpää muistaa. Vaihtoehtoista ratkaisua oli syytä pohtia.

– Jukka Harjunpää (LVI Kurikka) oli mukana suunnittelussa alusta asti. Pohdimme, kuinka hukkalämpö saataisiin fiksuiten hyödynnettyä. Jukka esitteli meille eri ratkaisutapoja. Paras idea oli, että hukkalämpö käytetään osana varastohallin lämmittämiseen. 

Harjunpää vastaa LVI Kurikan jäähdytys-, kylmälaite- ja LTO-ratkaisuista. Hän kertoo, että VRV-kolmiputkijärjestelmä toteutettiin, jotta prosessi voidaan kääntää lämmityksestä varastohallin viilennykseksi kesällä. Sisäyksikkönä hallin puolella on puhallinkonvektori.

VRV-kolmiputkijärjestelmän jakoyksikkö.

”Ei tarvitse jännittää, osataanko jotain ratkaisua tehdä”

Jukka Harjunpää on työskennellyt Puhdistamon ratkaisujen parissa vuodesta 2016 saakka.
Puhdistamon Mikko Järvenpää on tyytyväinen yhteistyöhön.

– Meidän ei tarvitse jännittää, osataanko joku ratkaisu tehdä. Tarvittava osaaminen löytyy hyvinkin järeisiin laitteistoihin asti. Myös asentajia pitää kehua. Esimerkiksi VRV-projektin asennusvastuussa ollut Tero Näsiaho on rautainen ammattilainen, Järvenpää sanoo.

 

Kuvassa Daikinin ulkoyksiköt.

 

Hydroyksikkö, puskurivaraaja ja jäähdytysputket

 

Hallin konvektori, joka välittää lämpöä tai viilennystä tarpeen mukaan.

Ravinteiden tuotanto alkoi harrastuksesta

Puhdistamo on vuonna 2009 perustettu kotimainen hyvinvointibrändi. Sen valikoimiin kuuluvat terveyttä tukevat ruoka- ja juomatuotteet sekä vitamiinit ja kivennäisaineet. Puhdistamon tuotantolaitos sijaitsee Lempäälässä. Yritys toimii tällä hetkellä myös Ruotsissa, ja lisäksi vientiä on muualle Eurooppaan.

Tuotteissa käytettyjen, vain olennaisten raaka-aineiden teho, puhtaus ja ensiluokkainen laatu ovat Puhdistamon menestyksen kulmakiviä. Puhdistamon missiona on muuttaa ravintokulttuuria parempaan suuntaan ja auttaa ihmisiä terveellisempään elämään. 

Palaa Jäähdytys-sivulle

Ota yhteyttä

Jukka Harjunpää

Jukka Harjunpää

Työnjohto, jäähdytys ja kylmälaitteet

040 537 3341

jukka.harjunpaa@lvikurikka.fi