Viktor Leppälä

Viktor, 13 v, pärjää jo miesten kisoissa

Moottoripyörien jääradan SM-sarja 2024, luokka A250, hopeaa Viktor Leppälä. Ikä: 13 vuotta. Eikä vastus ollut helpommasta päästä. Osakilpailuissa ajoi mukana mm. muuan Mika Kallio.

Sitä paitsi kultaa olisi tullut, jos toinen kuljettaja ei olisi kaatunut Viktorin eteen viimeisessä osakilpailussa. Viktor johti sarjaa ennen viimeistä osakisaa.

Lajin luonteesta kertoo jotain se, että nopeudet nousevat jääsuoran päässä 150–160 kilometriin tunnissa. Viktor viihtyy vauhdissa. Hän on osoittanut sen  jo aiemmin.

Vuonna 2020 hän voitti junioreiden 65cc-luokan motocrossliigan mestaruuden.

Vuonna 2021 Viktor ajoi juniorien EM-sarjassa Sardiniassa kolmanneksi ja saavutti ensimmäisenä suomalaisena finaalissa ”podium-sijoituksen” (3.).

Vuonna 2022 Viktor valittiin Suomen Moottoriliiton vuoden junioriurheilijaksi. Samana vuonna hän voitti jääradalla junioreiden Suomen mestaruuden. Juniorien MM-motocrosskisoissa tuli joukkuehopeaa.

Loukkaantumisten vuosi 2023

Viktorin kausi 2023 alkoi Belgian motocross-sarjassa (85 cc) erinomaisella menestyksellä, mutta maaliskuussa sattui uran pahin loukkaantuminen. Viktor laskeutui hypystä syvään ajouraan, pyörän runko törmäsi kuopan reunaan ennen jousien apua, ja pojan kummatkin jalat menivät poikki.

Pitkä toipuminen? Kyllä, mutta radoilta Viktor malttoi pysyä poissa vain kaksi kuukautta. Hän saavutti jo toukokuussa Slovakiassa juniorien EM-kisojen karsinnoissa paikan EM-semifinaaliin Hollannin Asseniin.

Kesäkuun Siilinjärven SM-osakilpailun aika-ajoissa Viktor ajoi pohja-ajan, mutta ensimmäisessä kisastartissa hyppy laskeutui radalla olleeseen aukkoon, ohjaustanko iski kovaa käsille ja toinen käsi murtui.

Hidaste, ei este. Viktor ajoi käsi tuettuna junioreiden MM-kilpailuissa Romaniassa. Hän menestyi parhaiten suomalaisista, vaikka vammat vaikuttivat vielä tekemiseen ja saavutti henkilökohtaisen hopean. Lisäksi kaulaan ripustettiin Ranskassa, Coupe de Avenir kisassa junioreiden joukkuekisan hopea. Joukkueessa ajoivat Viktorin lisäksi Aleksi Pirinen ja Vilho Vehviläinen.

– Kyllä koko touhu mietitytti loukkaantumisten aikaan. Tärkein on kuitenkin ollut Victor ja se, miten hän on käsitellyt loukkaantumiset. Hän pääsi niistä heti yli, eikä palo lajia kohtaan ole missään vaiheessa hiipunut. Eihän tätä muuten tehtäisi, isä Roy Leppälä kertoo.

Koulu tiiviisti mukana

Viktorin polku on tuttu. Ensin isän jäljillä. Sitten omasta innosta lajia kohtaan.

Viktorin isä-Roy ajoi muutamia motocrosskisoja ja myöhemmin Cross Country -kilpailuja Viktorin ollessa pieni lapsi. Poika pääsi kokeilemaan mönkijän menoa jo kaksivuotiaana. Hän ajoi lasten moottoripyörää sujuvasti kolmevuotiaana.

5–6-vuotiaana Viktor ajoi talvisin sisähallissa Virossa, jossa pyörii aktiivinen junioritoiminta (50cc). Kahdeksanvuotiaana hän osallistui ensimmäisiin junioreiden SM-kisoihin.

– Kaikki perustuu pojan kovaan haluun ja motivaatioon ajaa. Koulu on tärkeä ja kulkee rinnalla.

– Viktor tiedostaa hyvin sen, että jos koulu ei suju, reissuja ei voi tehdä. Kiitos Ylöjärven Kauraslammen koululle myötämielisyydestä, sanoo Roy Leppälä.

Leppälän perhe elää poikkeuksellista arkea, mutta ainakin yksi asia yhdistää heidät muihin perheisiin, joiden lapset käyvät koulua. Wilma-järjestelmä.

– Saamme reissuille tiedot opiskeltavista asioista ja läksyt. Ne tehdään säännöllisesti. Kokeet Viktor tekee reissujen aikana etänä, ja tulokset katsomme yhdessä Wilmasta.

Kohti ammattilaisuutta?

Pääosan vuodesta Roy ja Viktor matkustavat kaksin, mutta kesällä myös äiti Suvi ja sisko Alicia ovat matkassa mukana. Perheen kesälomaviikotkin kuluvat tiiviisti moottoripyöräilyn parissa.

Vuonna 2024 Viktor ajaa 13–17-vuotiaiden juniorien 125-kuutioisten motocrosspyörien luokassa Euroopassa ja Suomessa. Ohjelmassa ovat Belgian sarja, EM-sarjan kisoja, Saksan ja Hollannin sarjan kilpailut sekä SM-osakisat. Junioreiden MM-kisat ajetaan kesällä Hollannissa.

– Totta kai ammattilaisuus on pojan haave, mutta nyt ajetaan 2–3 vuotta ”piikkikisoja”. Oikeastaan vasta sen jälkeen mitataan ja nähdään vauhti maailman huipputasoon verrattuna.

LVI Kurikka Oy ja sponsorointi

Kannustamme kaikkia suomalaisia urheilijoita, mutta emme juuri tällä hetkellä etsi uusia sponsoroinnin kohteita.