Wigrenin kylmälaitos uudistui – hiilidioksidi kylmäaineena

Jo vuonna 1917 perustettu tamperelainen lihanjalostustehdas Yrjö Wigren Oy sai uuden tekniikan ja laitteet kylmälaitokseensa. Projektin erityispiireet:

  • Hiilidioksidi kylmäaineena
  • Noin 50 % pudotus kaukolämpökuluihin laitekannan uusinnan, lämmön talteenoton ja kiinteistöautomaation avulla.

Jäähdytyskoneikon teho 250 kW

Wigrenin Tampereen tehtaan koko on noin 7000 m2, josta tuotantotilojen osuus on noin puolet. Kylmätilojen koko on noin 60 % tuotantotiloista eli runsaat 2000 m2. Koko Wigrenin jäähdytyskoneikon jäähdytysteho on 250 kilowattia.

Vastasimme uudistuksessa kylmälaitteistojen asennuksista, lämmön talteenottoratkaisusta ja taloautomaation käyttöönotosta. Kylmälaitteet toimitti Epta Suomi Oy.

Uudistuksen ansiosta Wigrenin tuotannon ympäristöystävällisyys kasvoi merkittävästi. Yksi osa ilmastoystävällisyyttä on kylmäaineena käytetty hiilidioksidi.

Yrjö Wigren Oy:n tuotantolaitoksen CO2-kylmäpukki.

LTO: kylmälaitoksen lauhdelämpö lämmittää käyttövettä ja tiloja

Wigrenin jäähdytyskoneiston lämmöntuottoa alettiin samassa uudistuksessa hyödyntää lämmön talteenotto -ratkaisulla, jonka avulla kylmälaitoksen lauhdelämpö käytetään nyt lämpimien tilojen lämmitykseen sekä käyttöveden esilämmitykseen.

Lämmintä käyttövettä kuluu runsaasti, koska tuotantotiloja täytyy pestä usein ja perusteellisesti. Nyt kylmälaitoksen lämpö saadaan tehokkaasti talteen.

Huoltomies Joni Hynnä tarkastelee kiinteistöautomaatiojärjestelmää lämmönjakohuoneen kosketusnäytöltä.

Kaukolämpökulut puolittuivat, kiinteistöautomaation osuus -20%

– Olemme saaneet pudotettua kaukolämmön kulutuksemme ja kaukolämmöstä aiheutuvat päästöt noin puoleen aiemmasta. Taloautomaation osuus pudotuksesta on noin 20 %, kertoo Yrjö Wigren Oy:n kiinteistöstä vastaava huoltomies Joni Hynnä.

– Tehtaan ilmastoinnin osuus talon lämpöenergian kulutuksesta on lähes 50 %. Olemme automaation avulla säätäneet ilmastoinnin tehoa ja patteriverkoston sekä kiertoveden lämpötilaa eri vuorokaudenaikoina ja kiinteistön vajaakäytön ajankohtina. Säännöllisesti tehoa lasketaan yöksi, Hynnä kertoo.

Kaikkien laitteiden ohjaus yhdellä ohjelmistolla

Wigrenin kylmälaitteiden uudistus aloiteltiin kesällä 2020. Projektin viimeinen osa, lämmön talteenotto, toteutettiin vuonna 2022.

Joni Hynnä antaa kiitosta työn tekijöille.

– Projekti meni erittäin hyvin. Jukka (Harjunpää) ja Markus Tapanainen ovat asiantuntijoita, jotka ratkoivat ongelmat ammattitaidolla ja olivat lisäksi kovia työmiehiä. Tässä hommassa on mennyt välillä iltoja ja joskus viikonloppujakin.

– Olen erittäin tyytyväinen ratkaisuihin, jotka ovat toimineet ongelmitta. Kiinteistöautomaation käyttöä helpottaa se, että kaikkien laitteiden ohjaus saatiin yhteen ohjelmaan.

Tuotantotiloihin asennettiin puhallinhöyrystimet portaattomalla nopeudensäädöllä.

Hiilidioksidi kylmäaineena – ilmastovaikutus alle 1 promille R404:ään verrattuna

Kylmäaineiden ilmastoriskiä mitataan GWP-luvulla. Hiilidioksidin GWP-luku (Global warming potential) on 1. Hiilidioksidi-kylmäaineen päästövaikutus on siis sama yksi kilo hiilidioksidia ilmassa.

Nykyään lämpöpumpuissa ja ilmastoinnin jäähdytyksessä yleisimmin käytössä olevan kylmäaineen R410A:n GWP-luku on 2088.

Kaupan kylmälaitoksissa käytetyn, nyt jo poistumassa olevan kylmäaineen r-404a:n, GWP-luku on 3922.

Kylmäainetta tarvitaan esimerkiksi Wigrenin uusitussa kylmälaitoksessa noin 160 kg. Päästöskenaariossa se tarkoittaa uudella ratkaisun osalta 160 kiloa hiilidioksidia, mutta vanhan R404-kylmäaineen vaikutus olisi ollut 627 520 hiilidioksidikiloa.

Lämmönjakohuoneeseen asennettu VAK (automaatiokeskus) sekä LTO-varaajat

 

Hiilidioksidin ominaislämpökapasiteetti on myös korkeampi kuin perinteisillä HFC-aineilla (r-404a, r-410a). Siksi kylmälaitoksen hyötysuhdekin on nyt korkeampi, mikä tarkoittaa alhaisempaa sähkön kulutusta. Lisäksi nykyaikainen tehon säätö parantaa myös hyötysuhdetta. Näin ollen tuotannon vaikutus ympäristöön on entistä pienempi myös tältä osin.

Itsenäisen Suomen ikäinen Wigren panostaa ympäristöystävällisyyteen

Suomen itsenäistymisvuonna 1917 perustettu Yrjö Wigren Oy on Suomen vanhin jatkuvasti toiminnassa ollut lihanjalostusyritys. Wigren
on panostanut ympäristöystävällisyyteen myös vähentämällä kaikista pakkauksissaan
muovin osuutta 25 % ja tuottamalla osan sähköstään aurinkopaneeleilla.

Palaa Jäähdytys-sivulle