Omakotitalo vuodelta 1908 – näin putkiremontti sujui osana peruskorjausta

”Talon edellinen kunnon remontti oli tehty 1970-luvulla, joten remonttivelkaa oli kertynyt paljon.”, Harri Riihimäki kertoo.

 

– Kun aloittelin itse sisätilojen remonttia, totesin nopeasti, että käyttövesiputket pitää vaihtaa mahdollisimman pian.

– Putkisto oli vanha. Putket olivat eri kokoisia, osin kuparia ja osin rautaa. Myös putkivedot olivat aika eksoottisia. En suoraan sanottuna uskaltanut olla teettämättä käyttövesiremonttia, Harri Riihimäki sanoo.

LVI Kurikka oli Riihimäelle tuttu yritys, sillä hän kilpailutti aiemmin isännöitsijänä toimiessaan Epilässä sijaitsevan taloyhtiön putkiremontin. Kurikka voitti kilpailutuksen, ja remontti onnistui hyvin. Riihimäki luotti yritykseen myös kotitalonsa putkiremontissa.

Putkiremontti valmistui vaiheittain 1,5 vuoden aikana

Putkiremontin valmistuminen kesti talossa poikkeuksellisen pitkään, puolitoista vuotta, sillä putkityö liittyi kiinteästi muuhun peruskorjaukseen, joka eteni vaiheittain.

– Käyttövesiputkiston uusimisen jälkeen vaihdoin lämmitysjärjestelmän ilma-vesilämpöpumppuun, ja samalla uusittiin lämmitysputket.

– Sitten odoteltiin lattioiden kipsivalujen kuivumista. Se kestikin talviaikaan neljä ja puoli viikkoa.

– Seuraavaksi asennettiin lattialämmitysjärjestelmä. Sitten oli vuorossa autotallin putkisto, ja vielä erikseen saunaremontin yhteydessä saunarakennuksen putkisto.

Luotettavuus saa kiitosta

– Asentajat ovat tehneet töitä täällä 6–7 vaiheessa, ja olen soittanut ainakin yhtä monta kertaa Vili Matikalle tai Erkka Heikkilälle töistä sopiakseni.

– Olen saanut Vilin tai Erkan aina kiinni. Asennustöiden sopiminen on onnistunut joka kerta, ja asentaja on tullut paikalle sovittuna aikana. En ole tosin pyytänyt asennuksia huomiseksi, vaan esimerkiksi viikon päähän.

– Tämä joustavuus on ollut LVI Kurikalta erinomaista. Minun ei ole tarvinnut huolehtia, saanko putkimiehiä. Tiedän, että saan, kun tarvetta on.

– Tällainen toiminta näyttää ikävä kyllä olevan katoavaa kansanperinnettä. Työstä kyllä sovitaan ja sanotaan, että töihin tullaan tiettynä päivänä, mutta se ei pidä paikkaansa kaikilla firmoilla.

Asuntopula toi taloon toisen kerroksen 1930-luvulla

Ennen peruskorjausta näiden hirsien päällä päällä olivat pinkopahvit. Harri Riihimäki poisti pahvit ja käsitteli hirret pellavaöljyllä. Lopputulos on upea. Katon rajassa näkyy osa käyttövesiputkistosta.

Talo rakennettiin jo ennen Suomen itsenäistymistä, alun perin yksikerroksiseksi. Sitä korotettiin kerroksella 1930-luvulla, jolloin Tampereen väkiluku kasvoi niin voimakkaasti, että kaupungissa vallitsi asuntopula.  Korotuksen ansiosta yläkertaan mahtui asumaan vuokralaisena pari ”puuvillatehtaan tyttöä”.

Harri Riihimäki muistaa lapsuudestaan 1960-luvulta aktiivisessa käytössä olleen Tahmelan hyppyrimäen ja aivan lähikaduilla ajetut legendaariset Pyynikin ajot, joita pikkupojat seurasivat tiukan Varalan mutkan kiviaidan takaa.

Harri Riihimäki ehti tehdä kaksi työuraa ennen paluutaan vanhoille kotikulmille. Hän eläköityi ensin majurina Suomen ilmavoimista 20 palvelusvuoden jälkeen.
 
Riihimäen toinen työura alkoi 1990-luvun alkuvuosina vanhan soittoharrastuksen tiimoilta.  Hän perusti ystävänsä kanssa musiikkikaupan Tampereelle.  Myöhemmin toiminta muuttui audiolaitteiden ja -tuotantojen vuokraukseksi erilaisiin tapahtumiin.

Upeat hirret esiin pinkopahvien alta

Harri Riihimäki on tehnyt itse pääosan niistä remontin töistä, joissa ei ole vaadittu erikoisosaamista. Yksi kirvesmies on ollut osa-aikeisesti töissä koko peruskorjauksen ajan. Työ alkoi sisäseinien saneerauksella.

Hirsien päällä oli kiinnitetty ajalle tyypillisesti pinkopahvit, jotka saivat väistyä. Riihimäki käsitteli hirret pellavaöljyllä, eikä muuta tarvittu. Lopputulos on upea.

Entä koko peruskorjaus – ollaanko nyt jo voiton puolella?

– Sanoisin, että 70 prosenttia koko remontista on takana. Putkistojen osalta ollaan kyllä valmiita…tai ei vielä aivan. Kyllä LVI Kurikkaa tarvitaan vielä. Yläkertaan on asennettava vesikiertoiset lämmitysputket ja patterit.

Olisiko antaa kehityspalautetta LVI Kurikalle?

– Eipä oikeastaan. Kyllä kaikki meni hyvin. Vaikka asentaja vaihtui remontin aikana, ammattitaito ja hyvä palvelu säilyivät.

– Tietysti olisi ihanaa, jos yksi ja sama asentaja tekisi kaikki putkityön vaiheet alusta loppuun, mutta ymmärrän hyvin, että se ei ole helposti järjestettävissä, kun remontti kestää pitkään ja etenee putkityön osalta vaiheittain.

 

Lisätietoa: omakotitalon putkiremontti ja hintaesimerkit:

Tilaa maksuton kartoitus tai pyydä tarjous