Putkiremontti omakotitalossa – pienten lasten, työruuhkan ja ison pintaremontin keskellä?

Riku Mäkisen, 35, omaan urakkaan kuuluivat ison talon kaikkien pintojen uusiminen tapettien irrotuksesta maalauksiin ja muihin pintatöihin saakka.

 

Mäkinen osti elokuussa 2020 Nokialta 1960-luvun lopulla rakennetun omakotitalon. Hän teki hankinnan tietoisena siitä, että edessä on iso urakka.

Urakka oli kavereiden avusta ja kirvesmiehen käytöstä huolimatta yhdelle miehelle niin mittava, että marraskuussa 2020 se iski – odotettavissakin ollut ”turnausväsymys”.

– Tein elokuusta marraskuuhun talolla joka päivä töitä niin paljon kuin päätyö antoi myöten – käytännössä
iltapäivästä yöhön.

– Kun huomasin yhtenä marraskuun viikonloppuna, että olin pyörinyt huoneissa pari tuntia listat kädessä ryhtymättä mihinkään, tiesin että oli tauon aika.

Remontteihin otettiin puolen vuoden aikalisä.

Talo oli jo riittävän valmis asumiseen, vaikka alakerran kodinhoitohuone ja WC jäivät kesken. Arjen pyörittämisen kannalta tärkeimmät tilat – keittiö, toinen WC ja sauna pesuhuoneineen – olivat täysin valmiita.

Omakotitalon putkiremontti valmistui muuton aikana

Mäkisen perheen omakotitalon putkiremontti tehtiin kokonaisvaltaisesti. Työhön kuuluivat sekä käyttövesiputkien uusiminen että lämpöverkkoremontti, käytännössä koko talon lämpöputkien uusiminen sekä termostaatit ja patterit.

Talon lämmön lähde on maalämpökeskus, jonka ytimenä hurisee maalämpöpumppu. Sen lämmöllä lämmitetään sekä käyttövesi että lattiaputkistossa kiertävä vesi.

–  Putkiremontti eteni aikataulussa, ja valmistuminen osui hyvin yksiin muuttomme kanssa. Vessa valmistui muuttopäivänä, lämmöt ja lämmin vesi muutama päivä muutosta.

– Välipäiviksi LVI Kurikka toi meille sähkökäyttöiset patterit.

Vaikka remontti oli loppusuoraa vaille valmis muuttohetkellä, Mäkiset pääsivät saunaan nopeasti. Kuvassa putkiremontin osana uusitut pesuhuoneen suihkut.

”Yhteyshenkilön sai aina kiinni”

Riku Mäkinen kiittää LVI Kurikan kanssa toimimisen helppoutta. Remontin yhteyshenkilönä toimi Vili Matikka.

–  Erikoista kyllä, sain Vilin aina nopeasti kiinni puhelimitse. Yhteydenpito oli todella selkeää ja helppoa kaikista asioista.

– Asentajille on annettava erityiskiitos. Muistan, kuinka Harri Isotalokin venytti erästä loppuvuoden perjantaipäiväänsä iltaan saakka, jotta sai lämmöt vessassa toimimaan.

– Välillä Harri soitti rouvalleen, kun piti ilmoittaa, että päivä hiukan venyy. Jossain vaiheessa vessasta kuului pari kirosanaakin, mutta lopulta puoli kahdeksan aikaan lämmöt toimivat ja Harri pääsi kotiin. Hienoa toimintaa!

Voimasanoista huolimatta LVI Kurikan palvelu oli Riku Mäkisen mukaan kaikin puolin kohteliasta. Asentajat huolehtivat myös siisteydestä remontin työvaiheiden aikana.

Riskiyhtälö: 2–7-vuotiaat pojat ja uudet pinnat­

Mäkisten perheeseen kuuluu kolme poikaa. Kodin uudet, siistit pinnat ja pienet lapset eivät välttämättä ole kestävin mahdollinen yhtälö, pintoja ajatellen.

Riku Mäkinen osoittaa keittiön valokatkaisimen viereen värikynällä piirrettyä V-kirjainta hymyillen.
 
– Totta. Ja jos jotain jälkiä syntyy, kukaan ei ole niitä tehnyt. Kenelläkään pojista ei ole mitään tietoa, miten jälki on voinut syntyä, Mäkinen naurahtaa.

Jokainen vanhempi tietää, että Mäkisen kokemus ei ole ainutkertainen. Vaikka lapset ja vanhemmat ovat kuinka läheisiä tahansa, pienet töhrimiset ovat muutaman vuoden ikäisille lapsille asia, jota ei tunnusteta.

Aikuinen voi sentään varautua lasten aikaansaannoksiin etukäteen esimerkiksi maalamalla pinnat tapetoinnin sijaan. Maalilla pinta on helppo palauttaa alkuperäiseen kiiltoonsa.

”Putkiremontin loppusuora hoituu heti, kun on sen aika”

Riku Mäkinen maksoi omakotitalon putkiremontin kokonaisuudessaan, vaikka se ei ole vielä haastatteluhetkellä valmis. Menettely johtui siitä, että hän itse halusi pitää kaikesta remontoinnista pitkähkön tauon, eikä putkiremonttia voitu tehdä valmiiksi suunnitelmien mukaan vuonna 2020.

Nyt kesän kynnyksellä 2021 turnausväsymys on enää muisto ja remontin loppusuora käsillä. Pian on alakerran WC:n ja kodinhoitohuoneen putkiston, hanojen ja WC-kalusteiden uusimisen aika.

– LVI Kurikka tekee homman valmiiksi heti kun on sen aika. He tulisivat varmasti heti tekemään, jos vain soittaisin. Vili itse asiassa poikkesikin äskettäin. Sovimme hiukan muuttuneiden alakerran suunnitelmiemme toteutuksesta putkien osalta.

Etkö löydä mitään negatiivista sanottavaa LVI Kurikan töistä?

– Ainoa mitä keksin ovat eri tekijöiden aikataulujen yhteen sovittaminen. Timpurin, sähköasentajan ja putkiasentajan töiden yhteensovitus oli joskus hiukan hankalaa niin, ettei remonttiin tulisi taukoa.

LVI Kurikan loppuhuomio:
Artikkelin remontissa kirvesmies ja sähköasentaja tulivat eri yrityksistä. Eri osaajia on saatavilla myös kauttamme  (kumppaniyritykset). Tällöin eri työvaiheiden ennakointi ja aikataulujen yhteensovitus onnistuvat yleensä hyvin.

Lisätietoa ja hintaesimerkit:

Tilaa maksuton kartoitus tai pyydä tarjous